De Eerste- en Tweede Kamer hebben deze week ingestemd met het wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) om de komende drie jaar een maximale huurstijging in de vrije sector in te voeren van maximaal 1% (bovenop de inflatie).

Het wetsvoorstel is in juni 2020 door Nijboer ingediend om huurders beter te beschermen, tijdens en na coronatijd. Het nieuwe wetsvoorstel heeft betrekking op zo’n 560.000 huishoudens in Nederland. Zo’n 87.000 hiervan hebben vorig jaar een huurstijging gekregen die binnen dit nieuwe wetsvoorstel niet meer toegestaan zou zijn.

In mei 2020 had minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) al een voorstel voor een maximale stijging van 2.5% voorgesteld. Volgens Nijboer was dit echter niet toereikend genoeg. In tegenstelling tot de sociale huursector was er voor de vrije sector geen wettelijke grens aangegeven.

Vanwege de instemming door de Eerste- en Tweede Kamer kan de minister niets anders dan het voorstel uitvoeren. Naast dit voorstel worden er ook nog andere voorstellen meegenomen. Uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer blijkt het volgende:

  • De huren van alle sociale huurwoningen in Nederland worden dit jaar bevroren. Het is vanaf 1 juli 2021 verboden de huur van deze woningen te verhogen.
  • De huurbevriezing geldt ook voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat is de extra huurverhoging voor ‘scheefwoners’.
  • Woningcorporaties en grotere verhuurders (50+ woningen) zullen gedeeltelijk worden gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten via een tariefsverlaging van de verhuurderheffing (die alleen geldt voor verhuurders met meer dan 50 sociale huurwoningen).
  • Op welke manieren alle andere verhuurders, met minder dan 50 sociale huurwoningen in bezit, worden gecompenseerd is de minister nog onduidelijk. Dit wordt momenteel onderzocht en hier zal later over bericht worden

Vragen of onduidelijkheden?

City Estate is specialist in het verhuren en beheren van woningen door heel Nederland. Wij helpen je graag verder. Neem vandaag nog contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.