Uit de nieuwste cijfers van woningplatform Pararius blijkt dat de gemiddelde landelijke huurprijs van woningen in de vrije sector is gedaald met 2,4 procent. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt nu op €16,34 per maand. De gemiddelde huurprijs is minder hard gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020, toen was de daling 3,7 procent

Oplevervormen

In het eerste kwartaal van 2021 was de gemiddelde prijs per vierkante meter voor een gemeubileerde woning €18,23 per maand in de vrije sector. Dat een verschil van -6,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijs van gestoffeerde woningen daalde het afgelopen kwartaal met 3,2 procent naar € 15,48 per vierkante meter per maand. De gemiddelde huurprijs van een kale huurwoning steeg afgelopen kwartaal met 2% naar €12,42 per vierkante meter per maand.

Ontwikkelingen in de vijf grote steden

Uit de cijfers van Pararius blijkt dat er voor het eerst in alle vijf de grote steden een prijsdaling heeft plaatsgevonden. In het eerste kwartaal van 2021 daalde de gemiddelde huurprijs in Utrecht met 0,7% naar €17,78 per vierkante meter per maand. De gemiddelde huurprijs daalde in Amsterdam met 7,4% naar €21,76 per vierkante meter per maand. In Den Haag daalde de gemiddelde huurprijs met 3,5% naar €15,95 per vierkante meter per maand. In Eindhoven daalde de gemiddelde huurprijs met 2,4% naar € 14,08 per vierkante meter per maand. In Rotterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 7,8% ten opzichte van Q1 2020 naar een gemiddelde vierkantemeterprijs van €15,20 per maand.

Ontwikkelingen in andere steden

Andere steden geven een wisselend beeld. In veel steden daalden de huurprijzen afgelopen kwartaal met percentages tussen de 11,5%  voor huurwoningen in Alkmaar en 4,4% voor huurwoningen in Schiedam. Er zijn ook steden waar de gemiddelde vierkantemeterprijs steeg. Dit geldt voor onder andere Amersfoort (+17,2%), Apeldoorn (+5%), Bergen op Zoom (+5,9%), Enschede (+6,6%) en Leeuwarden (+7,2%) Deventer (+3,5%), Groningen (+4%) en Tilburg (+3,1%). 

Huurprijsadvies

Wil jij je woning (tijdelijk) verhuren of heb je een belegging op het oog en ben je benieuwd naar een realistische huurprijs? City Estate is de specialist in het verhuren en beheren van woningen. Wij geven je gratis en vrijblijvend een onderbouwd huurprijsadvies. Dit advies is gebaseerd op onze ervaring en tevens de actuele marktomstandigheden. Hierdoor weet je vooraf wat een marktconforme huurprijs is. Vraag gratis en vrijblijvend een huurprijsadvies aan.

Bron: Pararius.nl