Uit de nieuwste cijfers van woningplatform Pararius blijkt dat voor het eerst in 6 jaar tijd de gemiddelde landelijke huurprijs van woningen in de vrije sector is  gedaald. De gemiddelde prijs per vierkantemeter ligt nu op €16,16 per maand, dit is 3,7% minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Zo’n vergelijkbare daling als nu werd voor het laatst in het vierde kwartaal van 2012 gemeten.

Oplevervormen

De prijs van gestoffeerde huurwoningen daalde afgelopen kwartaal met 5,3 procent naar € 15,18 per vierkante meter per maand. Voor een kale huurwoning betaalden nieuwe huurders € 11,92 per vierkante meter per maand, 0,5 procent meer dan hetzelfde kwartaal van 2019. Ook gemeubileerde woningen daalden in prijs. Met een gemiddelde huurprijs van € 18,20 betaalden nieuwe huurders 7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. 

Ontwikkelingen in de vijf grote steden

De ontwikkelingen in de vijf grote steden van Nederland (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht) zijn vaak een voorbode voor de rest van Nederland. Na de crisis stegen de woningprijzen in bijvoorbeeld Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde. In Amsterdam stagneerden de huurprijzen vanaf het tweede kwartaal van 2019. In de rest van Nederland volgde deze stagnatie krap een jaar later (Q1 2020). Ook prijsdalingen werden eerst in Amsterdam geconstateerd en volgden vervolgens op landelijk niveau.

In acht van de twaalf provincies daalden de gemiddelde huurprijzen in de vrije sector. In Drenthe (-7,4%) Noord-Holland (-6,3%), Groningen (-4,9%), Zeeland (-4,7%) en Zuid-Holland (-3,2%) daalden de prijzen met ten minste 3 procent. In Friesland (-2,6%), Noord-Brabant (-2%) en Limburg (-1,9%) was de prijsdaling iets kleiner.

Prijsontwikkelingen per woningtype

De huurprijs van appartementen is in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw gedaald. Nieuwe huurders betaalden voor een appartement gemiddeld € 17,14 per vierkante meter per maand, een daling van 6,2 procent. Appartementen zijn nog altijd veruit het duurste woningtype om te huren. Voor een eengezinswoning betaalden nieuwe huurders € 12,36 per vierkante meter per maand (-1,8%). Voor een vrijstaande woning werd gemiddeld €14,28 per vierkante meter per maand betaald. Dit is een stijging van 3,9 procent.

Meer informatie? Klik hier voor het volledige artikel op Pararius.

Bron: Pararius.nl