Als jij als natuurlijk persoon vastgoed bezit dan wil je graag dat dit in box 3 valt, onder vermogensbeheer en niet in box 1 onder inkomen. Dit heeft onder andere te maken met de manier waarop de belastingdienst jouw vermogen als vastgoedbelegger vaststelt. In deze blog lees je alles over beleggen in vastgoed en box 3.

Valt mijn vastgoed in box 3?

Voor particuliere beleggers die vastgoed hebben als natuurlijk persoon geldt in de basis dat dit valt in box 3. Hierbij moet er sprake zijn van een normale situatie. Dit noemt de belastingdienst ‘normaal vermogensbeheer’. De huur die jij ontvangt is onbelast, hier staat tegenover dat je geen posten mag aftrekken, zoals onderhoudskosten of rente.

Wat is geen normaal vermogensbeheer?

De Belastingdienst noemt verschillende situaties waar er sprake kan zijn van resultaat uit overig inkomen in plaats van normaal vermogensbeheer:

  • het uitponden van een pand
    U verbouwde bijvoorbeeld een pand, zodat er afzonderlijke appartementen zijn ontstaan die u verkocht of nog gaat verkopen.
  • het voor ten minste 30% zelf uitvoeren van groot onderhoud of andere aanpassingen aan een verhuurd pand
  • het gebruiken van voorkennis of andere specifieke kennis om voordeel te behalen.

Hoe kan ik mijn vastgoed in box 3 houden?

Er is geen duidelijke richtlijn voor wanneer jouw vastgoedbeleggingen in box 1 of box 3 vallen. Incidenteel een lampje vervangen kan nog gezien worden als normaal vermogensbeheer. Maar zodra je zelf als vastgoedbelegger alle werkzaamheden gaat uitvoeren die bij het verhuren van vastgoed komen kijken en je daar actief mee bezig blijft houden, dan zal de Belastingdienst dit snel zien als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden. In dat geval zal het dus belast worden in box 1. Door de werkzaamheden uit te besteden aan een vastgoedbeheerder weet je zeker dat jouw vastgoedportefeuille in box 3 valt en kom je niet voor verrassingen te staan.

Vastgoedbeheer door City Estate

Door de unieke en vernieuwde aanpak van City Estate ben jij als vastgoedbelegger gedurende het gehele verhuur proces volledig ontzorgt. City Estate zorgt ervoor dat de woning voor de best mogelijke huurprijs in de markt gezet wordt. De zoektocht naar een geschikte en betrouwbare huurder, screening van kandidaat huurder en ondertekening van huurovereenkomst zijn werkzaamheden die door City Estate opgepakt worden. Als laatste onderdeel zal City Estate ook het dagelijkse vastgoedbeheer voor haar rekening nemen. De maandelijkse huurincasso’s, het aannemen en afhandelen van reparatieverzoeken en periodieke inspecties zijn zaken die door City Estate opgepakt worden. Kortom, als vastgoedbelegger kan je zorgeloos genieten van een goed rendement op jouw vastgoed. Meer informatie? Neem dan snel contact met ons op!