De stijging van de huurprijzen van woningen in Nederland zijn sinds 1960 niet zo klein geweest. De huurprijzen van woningen zijn in de maand juli 2021 met gemiddeld 0,8% gestegen ten opzichte van de maand juli in 2020, blijkt uit cijfers van het CBS. De huurprijs van woningen in de vrije sector steeg met gemiddeld 2,2% tegenover 0,3% voor sociale huurwoningen.
De NOS noemt de (tijdelijke) wetgeving omtrent het verhogen van de huurprijs als reden. Vanwege de coronacrisis mag je vanaf 1 juli als verhuurder van woningen in de sociale sector de huurprijs niet laten stijgen. Voor de vrije sector geldt dat je de huurprijs van jouw woningen de komende drie jaar niet met meer dan 1% boven de inflatie mag verhogen. Deze wetgeving is alleen van kracht op lopende huurcontracten.
Bij het intrekken van nieuwe huurders steeg de gemiddelde huurprijs in juli 2021 van een woning 7,2% tegenover 9,5% in juli 2020.
De mate van de stijging verschilt per stad en provincie. Zo was de grootste stijging te zien in de provincie Overijssel met gemiddeld 1,4%. In Friesland daalde de huurprijzen zelfs licht, tussen de 0,1% en 0,4%. Van de grote steden kende Utrecht de grootste stijging (1.6%) en Den Haag de kleinste (0,8%).
Zoals je hierboven leest is het bepalen van de huurprijs afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder het overheidsbeleid. City Estate is specialist in het verhuren én beheren van woningen door heel Nederland. Ben je benieuwd wat voor huurprijs jij voor jouw woning kan en mag vragen? Wij geven je gratis en vrijblijvend een onderbouwd huurprijsadvies. Dit advies is gebaseerd op onze ervaring en de actuele marktomstandigheden. Hierdoor weet je vooraf wat een marktconforme huurprijs is.