Als je jouw woning gaat verhuren is het belangrijk om de woning verhuurklaar te maken. Met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat de woning sneller wordt verhuurd, er tijdens de verhuurperiode minder problemen ontstaan en dat de huurder zich prettig en veilig voelt in de woning. Om jouw woning klaar te maken voor de verhuur hebben wij 7 tips opgesteld.

1. Wet- en regelgeving

Als je van plan bent om je huis te gaan verhuren dien je rekening te houden met verschillende wet- en regelgeving. Per gemeente is de wet- en regelgeving erg verschillend. Wij adviseren jou om je vooraf goed in te lezen of je door ons voor te lichten. Zaken waar je o.a. rekening mee dient te houden zijn: kamerverhuur vergunning, zelfbewoningsplicht, verhuurdersvergunning en huurprijs bepaling conform WWS van de Huurcommissie.

Daarnaast moet jij bij het verhuren van je woning ook rekening houden met enkele formele zaken en afspraken met bijvoorbeeld je hypotheekverstrekker, verzekeraar en VvE. In de meeste gevallen gelden er bij het verhuren ven een woning aanvullende voorwaarden. Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met je verzekeraar en hypotheekverstrekker zodat hen ook op de hoogte zijn van je verhuur plannen. Indien er ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) van toepassing is, stellen zij in bijna alle gevallen het melden van verhuur verplicht.

2. Onderhoud

Het is sterk aan te raden om de woning die je wilt verhuren goed te (blijven) onderhouden. Wanneer je het vastgoedbeheer uithanden geeft aan ons kunnen wij je (indien gewenst) hierin volledig ontzorgen. Onze ervaring is dat een goed onderhouden woning sneller verhuurd is, brengt gedurende de verhuurperiode minder problemen met zich mee en zorgt voor tevreden huurders.

3. Het oog wil ook wat

Nette huurders zoeken naar nette woningen. Daarom is het van belang dat de woning netjes en schoon is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het schilderwerk er strak uitziet, de plinten vastzitten en de toilet, keuken en badkamer schoon zijn. Om de woning zo snel te kunnen verhuren is het ook van belang om mooie foto’s te maken van de verschillende ruimtes in de woning. De foto’s dienen wel realistisch te zijn waarbij de daadwerkelijke staat van de woning goed zichtbaar is. Wanneer dat niet het geval is bestaat er een grote kans dat tijdens de bezichtigingsronde veel kandidaat huurders afhaken.

4. Sleutels en sloten

Een extra check op het hang- en sluitwerk is raadzaam. Dit wordt vaak overgeslagen maar kan gedurende de verhuurperiode wel voor problemen zorgen. Zorg ervoor dat er genoeg sleutels aanwezig zijn voor de huurder(s) en dat het hang- en sluitwerk van goede kwaliteit is. Dit voorkomt inbraak met de nodige schade tot gevolg en geeft de huurders daarnaast een veilig gevoel. Vergeet vooral ook niet om extra sleutels te laten maken voor jezelf en voor een makelaar of beheerder. Tijdens de sleuteloverdracht met de huurder is het raadzaam om duidelijk te maken welke sleutel bij welk slot hoort en het aantal afgegeven sleutels te noteren. Hierdoor ontstaat er na afloop van de huurperiode nooit onduidelijkheid en weet je als verhuurder zeker dat je alle sleutels retour hebt ontvangen.

5. Schoonmaak

Zoals bij tip 3 al vermeld staat, nette huurders zoeken naar nette woningen. Maak je woning daarom goed schoon of laat dit doen door een professionele partij voor de sleuteloverdracht met de huurder. In de huurovereenkomst kan je ook opnemen dat de huurder bij het verlaten van de woning de woning weer schoon en netjes achter dient te laten.

Schoonmaak

6. Ruimte

Voor veel huurders is de ruimte van een woning een belangrijke factor. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de woning zo ruim mogelijk oogt. Zorg ervoor dat er veel ruimte is om door de woning te lopen. Maak zo veel mogelijk vloeroppervlakte vrij. Haal bijvoorbeeld een grote kast weg waardoor een slaapkamer direct groter oogt.

7. Bezichtiging

Zodra je woning helemaal klaar is voor de verhuur is het tijd om bezichtigingen te houden. Neem hiervoor de tijd en geef kandidaat huurders de ruimte om alles te bekijken. Wij adviseren om persoonlijke spullen weg te halen. Wanneer je groepsbezichtigingen organiseert is het ook verstandig om waardevolle spullen op te bergen. Je kan in zo’n geval niet altijd het overzicht bewaken en kandidaat huurders kunnen dan snel een laptop of telefoon meenemen.

Heb je geen tijd om alles zelf te regelen? City Estate is specialist in het verhuren en beheren van woningen door heel Nederland. Wij helpen je graag verder! Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.