Ondanks dat er nog steeds een enorm tekort aan woningen is, zijn de huurprijzen in de vrije sector in de tweede helft van 2019 niet enorm gestegen. De gemiddelde vierkantemeterprijs is ligt gestegen naar €11,92.

Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de NVM hebben een marktrapportage uitgevoerd waaruit deze cijfers blijken. De belangrijkste landelijke ontwikkelingen over het tweede halfjaar van 2019 hebben wij hieronder onder elkaar gezet.

  • Gematigde prijsontwikkeling van +4,5% per m² bij mutatie

  • De huren stijgen minder hard dan in de perioden daarvoor

  • De huurprijzen van appartementen stijgen iets sneller ten opzichte van de huurprijzen van woonhuizen
  • De prijsstijging van gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen is met +4,9% stabiel gebleven

Prijs per vierkantemeter licht gestegen

De gemiddelde vierkantemeter prijs is licht gestegen naar €11,92 per m². Het gebrek aan aanbod van huurwoningen onder de €1.000,- per maand is opvallend te noemen. Met name in de grote steden is er in deze prijsklasse weinig aanbod en doorstroming. Dit zal voor veel gezinnen dan ook betekenen dat zij gaan uitwijken naar omliggende gemeenten, zo stelt VGM NL en de NVM.

Gemiddelde huurprijs

De gemiddelde huurprijs in Nederland bedroeg het afgelopen halfjaar €1.095,- per maand. Echter zijn de regionale verschillen sterk van invloed op de gemiddelde huurprijs. De gemiddelde huurprijs per m² lag bijvoorbeeld in Amsterdam op €20,73 terwijl deze in Almere €10,51 bedroeg, een verschil van bijna 50%.

Bron: NVM marktrapportage ‘Transparantie in de verhuurmarkt’