Omdat veel (nieuwe) verhuurders tegen veelal dezelfde vragen aanlopen, hebben wij de top vijf van meest gestelde vragen voor jou op een rijtje gezet.
1. Wat moet er in mijn huis aanwezig zijn als ik het wil gaan verhuren?
Allereerst zal je moeten bepalen of jij de woning kaal, gestoffeerd of gemeubileerd wilt gaan verhuren. Deze keuze hangt af van de doelgroep die je wilt benaderen, de locatie van de woning en je budget. Staat jouw woning bijvoorbeeld op Marktplaats? Dan zal je een totaal andere doelgroep bereiken dan als je woning op ‘I am Expat’ staat.
2. Wat als de huurder niet netjes met het huis omgaat of slecht betaalt? En wat is de rol van City Estate in zo’n situatie?
Wij zullen pas met een (potentiële)huurder een huurovereenkomst sluiten wanneer deze persoon succesvol door ons uitgebreide en gedegen screening komt. De screening die we bij City Estate doen gaat veel verder dan een simpele credit check. Onze screening bestaat uit meer als 10 stappen. Dankzij deze grondige screening hebben we nog geen grote problemen met slechte huurders ervaren. Echter zal verhuur nooit geheel risicoloos zijn, dat kan zelfs de beste screening niet voorkomen. Voor iedere investering, of dat nu op de beurs of in stenen is, hoort een bepaald rendement met daarbij een bepaald risico.
Om het risico tot het minimale te beperken nemen wij bij City Estate, naast de uitgebreide screening nog een aantal andere maatregelen. Zo vragen wij standaard een borgsom aan de huurder. In het geval dat de huurder bijvoorbeeld schade heeft veroorzaakt aan de woning, de inventaris of wanneer een huurder na afloop van de huurperiode nog openstaande huurincasso’s heeft kunnen wij dit verrekenen met de borgsom.
Daarnaast zullen wij periodieke inspecties in de woning uitvoeren. Tijdens deze inspecties kijken wij naar de algehele staat van de woning, nemen wij de meterstanden op en doen wij een externe ronde. Verder houden wij als City Estate continu contact met huurder. Dit zorgt ervoor dat wij vaak in een vroeg stadium worden aangehaakt wanneer een bepaalde situatie dreigt te ontstaan.
3. Moet ik mijn hypotheekverstrekker informeren als ik mijn huis verhuur?
Jazeker! In de meeste hypotheekaktes voor een woning voor eigen bewoning is een clausule door de hypotheekverstrekker opgenomen. In deze clausule staat dat de woning vrij van verhuur dient te zijn en blijven. Echter is onze ervaring dat de hypotheekverstrekker vaak wel toestemming voor verhuur geeft, mits de huurvoorwaarden kloppen en het verder allemaal goed geregeld is. Wanneer je hier vragen over hebt dan kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Woningen die zijn gekocht als belegging met een hypotheek geldt bovenstaande vaak niet. In de meeste gevallen wordt dan gebruik gemaakt van een “beleggingshypotheek”, waarin de toestemming voor verhuur al is inbegrepen.
4. Moet ik belasting betalen over de huur die ik ontvang?
Wij zijn geen belastingadviseurs en elke (persoonlijke) situatie is weer anders. Om die reden moeten wij altijd voorzichtig zijn met algemene adviezen geven. Wij kunnen je wel vertellen hoe het in de meeste situaties geregeld is. De algemene regel is dat een woning van box 1 (werk en woning) naar box 3 (vermogen) verhuist zodra je de woning gaat verhuren. Dit komt doordat jij als eigenaar per definitie niet meer zelf in de woning woont.
In box 3 heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek, maar moet je vermogensbelasting betalen over de waarde van het pand (gebaseerd op WOZ) minus de hypotheekschuld. In 2021 verandert het stelsel van box 3, waardoor je in de toekomst rekening dient te houden met andere tarieven waarmee jouw vermogen wordt belast. De Belastingdienst eist overigens dat er geen of weinig arbeid wordt verricht met betrekking tot de verhuur en het beheer. Door samen te werken met een vastgoedpartner zoals City Estate voldoe je aan deze eis van de Belastingdienst.
5. Kan ik de huurovereenkomst beëindigen als ik wil stoppen met verhuren?
Of je de huurovereenkomst kan beëindigen hangt sterk af van de type huurovereenkomst die is gebruikt en welke clausules hierin zijn opgenomen. Huurders zijn zeer goed beschermd in Nederland middels het huurrecht.
Type huurovereenkomsten en de opzeggingsmogelijkheden:
Standaard huurovereenkomst voor onbepaalde tijd
Deze huurovereenkomst wordt meestal gebruikt door beleggers met 1 of meerdere panden die in principe niet zelf in de woning wonen. De overeenkomst start meestal met 1 jaar waarna deze voortgezet zal worden voor onbepaalde tijd.
De huurovereenkomst is vanuit de huurder per kalendermaand na afloop van de vaste periode (meestal 1 jaar) opzegbaar. Voor de verhuurder is opzeggen lastiger en alleen met een goede reden, denk hierbij aan: huurder betaalt niet of huurder veroorzaakt overlast.Huurovereenkomst voor bepaalde tijd met diplomatenclausule
Verhuurders die tijdelijk verhuren met de intentie om later terug te keren in hun woning, kunnen gebruik maken van de zogenaamde diplomatenclausule. Dit wordt vaak gebruikt door woningbezitters die tijdelijk in het buitenland gaan werken. Voorwaarde is dat de verhuurder echt weer zelf in de woning gaat wonen.
Huurovereenkomst voor bepaalde tijd van maximaal twee jaar
Sinds 1 juli 2016 is er een nieuw soort huurovereenkomst voor bepaalde tijd van maximaal twee jaar voor zelfstandige woonruimte. Deze huurovereenkomst biedt een verhuurder de mogelijkheid om na maximaal twee jaar de huurovereenkomst te beëindigen. Er zijn echter een aantal strenge voorwaarden verbonden aan deze huurovereenkomst. Zo kan de huurder, ongeacht de duur van de overeenkomst, gedurende de hele huurperiode per kalendermaand opzeggen. Verder dient verhuurder tussen drie maanden en één maand voor het einde van de huurovereenkomst schriftelijk aan de huurder aan te kondigen dat de huurovereenkomst tijdelijk is en dat de huurder moet vertrekken op de overeengekomen einddatum.
Tijdelijke huurovereenkomst volgens de leegstandswet
Wanneer de woning te koop staat of bijvoorbeeld gesloopt gaat worden, kan de woning ook verhuurd worden onder de leegstandswet. Indien er voor deze vorm gekozen gaat worden dient er wel vooraf een leegstandswetvergunning aangevraagd te worden bij de gemeente. Huurder kan na afloop van de eerste 6 maanden per kalendermaand opzeggen. Voor verhuurder geldt na afloop van de eerste vaste periode een opzegtermijn van de drie kalendermaanden.
.
Voor alle vormen van tijdelijke verhuur geldt dat er veel haken en ogen aan zitten, die op voorhand op de juiste manier in de huurovereenkomst vermeld dienen te worden. Verder dient er gedurende de huurovereenkomst op de juiste manier verlengd, opgezegd of aangezegd te worden. Indien dit niet of verkeerd is gedaan bestaat de kans dat de huurder huurrecht heeft opgebouwd. Zodra dat het geval is zal het beëindigen van de huurovereenkomst in gevaar komen.