Goede en correcte screening van huurders is essentieel en van enorm belang. Zowel een verhuurder als eigenaar wil natuurlijk niet opgezadeld worden met een oplichter, die uiteindelijk de huurincasso’s helemaal niet betaalt en met de noorderzon vertrekt. Ook het risico van bijvoorbeeld een hennepteler die zijn woning ernstig beschadigd, vochtig en vervuild achterlaat als de oogst is geweest wil je als verhuurder niet. Deskundig en uitgebreid onderzoek naar kandidaat huurders kan veel ellende vooraf voorkomen. In iedere branche komen excessen voor en die zijn helaas niet volledig uit te sluiten. Enig risico hoort dan ook bij het doen van een investering waar rendement tegenover staat. Echter is City Estate er wel van overtuigd dat een goede en zorgvuldige voorbereiding voor het sluiten van de huurovereenkomst zeer belangrijk is.

Het verhuren van woningen is lucratief en kan een flink rendement opleveren. Belangrijk is wel om vooraf goed de bijkomende risico’s in kaart te brengen. Hieronder hebben wij enkele risico’s opgesomd waar je rekening mee dient te houden.

  • Huurder kan de woning verwaarlozen of schade toe brengen

  • Huurder kan de wet overtreden door bijvoorbeeld een hennepkwekerij te exploiteren

  • Huurder kan overlast veroorzaken richting omwonende / buren

  • Huurder kan in financiële problemen komen waardoor de huur niet meer (tijdig) wordt betaalt

 

Huurder en verhuurder gaan een huurovereenkomst met elkaar aan dat in de meeste gevallen voor langere duur wordt gesloten. Het is dan prettig als je van elkaar weet dat de ander te vertrouwen is en en zijn verplichtingen nakomt. Het vooraf uitgebreid screenen van een kandidaat huurder helpt om dit vertrouwen te krijgen.

Eerste contact met huurder

City Estate heeft al voordat de daadwerkelijke huurovereenkomst wordt gesloten contact met kandidaat huurders. Zodra een woning te huur komt, zullen kandidaat huurders zich melden. In de meeste gevallen zal dat een moment zijn om de eerste controle van deze kandidaat huurder op te starten. Op basis van de voor- en achternaam kan via openbare bronnen op het internet (zoals bijv. Google, LinkedIn, Facebook of andere sociale media) informatie worden ingewonnen. Het telefonisch bespreken van de wensen met kandidaat huurder kan ook nuttig zijn om vast kort kennis te maken en een beeld van een persoon te vormen.

Documenten en gegevens aanleveren

Wanneer het eerste contact met de kandidaat huurder positief is, kan deze persoon uitgenodigd worden voor een bezichtigingsronde. Ook dat is een belangrijk moment voor City Estate om te achterhalen of er een match met kandidaat huurder is. Als de kandidaat huurder interesse heeft en wij zijn positief dan zullen er meer gegevens aangeleverd moeten worden. Gegevens die wij willen ontvangen zijn:

  • ID-gegevens

  • Inkomensgegevens (minimaal 3 recente salarisstroken)

  • Verhuurdersverklaring

  • Contactgegevens in geval van calamiteiten

  • In geval van een tijdelijk huurcontract: back-up adres

De gegevens die de kandidaat huurder aanlevert kunnen wij vervolgens gaan controleren. City Estate werkt samen met Huurcheck Nederland om de screening zo uitgebreid mogelijk uit te voeren. Naast deze samenwerking doen wij ook zelf nog een controle. De werkgever wordt gebeld, loonstroken worden nagekeken en vergeleken waarbij het belangrijk is om ook de cumulatieve na te lopen. Middels de verhuurdersverklaring wordt ook de voormalig verhuurder gebeld. Deze telefoontjes kunnen uitwijzen of de ‘papieren werkelijkheid’ ook echt overeenkomt met de daadwerkelijke werkelijkheid.

Selectie van huurder

Als uiteindelijk de aangeleverde gegevens kloppen, er aan de voorwaarden wordt voldaan en onze partner Huurcheck Nederland een positieve uitslag geeft, dan ontvangt de kandidaat huurder de huurovereenkomst. Zoals eerder aangegeven zal deze screening nooit een 100% garantie geven op geen gedoe. Echter hebben wij middels een uitgebreide screening wel het risico tot gedoe met het minimale beperkt. Ben jij benieuwd wat City Estate voor jou kan betekenen? Heb jij nu te maken met een slechte huurder en wil je de mogelijkheden onderzoeken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!