Het bepalen van een goede huurprijs is een van de belangrijkste taken voor het verhuren van jouw woning. De huurprijs heeft direct invloed op jouw maandelijkse cashflow en rendement. Het bepalen van een goede huurprijs vergt kennis van de markt en is afhankelijk van verschillende factoren. In dit artikel lees je hoe je een goede huurprijs voor jouw woning kan bepalen.

Allereerst begin je met het beoordelen of jouw woning binnen de sociale of vrije huursector valt. Dit doe je via het woningwaarderingsstelsel (WWS) van de Huurcommissie.

Valt mijn woning binnen het Woningwaarderingsstelsel (WWS)?

Het woningwaarderingsstelsel wordt gebruikt om te bepalen of jouw woning binnen de sociale of vrije huursector valt. Hoe meer punten jouw woning ‘waard’ is, hoe hoger de huurprijs die je mag vragen is. Dit wordt ook wel het puntensysteem genoemd.

Je mag punten toekennen aan jouw woning aan de hand van verschillende onderdelen. De onderdelen zijn onder andere:

  • Oppervlakte;

  • Verwarming;
  • De WOZ-waarde;
  • Aanwezige voorzieningen (en het afwerkingsniveau hiervan);
  • Energielabel.

Huurcommissie

Via de website van de huurcommissie kan je exact uitrekenen hoeveel punten jouw woning ‘waard’ is. Komt jouw woning onder de 145 punten uit? Dan is het een sociale huurwoning en mag je niet meer huur vragen aan de vastgestelde huurprijs. De huurders kunnen naar de huurcommissie gaan om een lagere huurprijs af te dwingen als je dit niet doet. Komt jouw woning boven de 145 punten uit? Dan valt jouw woning in de vrije huursector en mag jij zelf de huurprijs bepalen.

Mijn woning valt in de vrije sector, hoe kan ik een goede huurprijs bepalen?

Als jouw woning boven de 145 punten ‘waard’ is dan mag je zelf de huurprijs bepalen. De huurders kunnen niet naar de huurcommissie om een lagere huurprijs af te dwingen. Dit betekent echter niet dat je zomaar elke huurprijs kan vragen, want een (veel) te hoge huurprijs zal ervoor zorgen dat je jouw woning niet zal verhuren en dat er leegstand ontstaat. Hierdoor is het belangrijk om een redelijke huurprijs te vragen voor jouw woning, zo voorkom je leegstand wat ten goede komt aan jou rendement.

Goede huurprijs bepalen

Om een goede huurprijs te bepalen is het van belang om uitgebreid onderzoek te doen naar woningen die op dit moment in de omgeving te huur staan en die in de afgelopen periode in de omgeving verhuurd zijn. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de staat van de woning, de omvang van de woning en het aantal slaapkamers. De (vergelijkbare) woningen in de omgeving zijn je concurrenten en het is van belang om jezelf niet uit de markt te prijzen.

Het bepalen van de huurprijs is afhankelijk van veel verschillende factoren. City Estate is specialist in het verhuren én beheren van woningen door heel Nederland. Ben je benieuwd naar de huurprijs die van jouw woning? Wij geven je gratis en vrijblijvend een onderbouwd huurprijsadvies. Dit advies is gebaseerd op onze ervaring en tevens de actuele marktomstandigheden. Hierdoor weet je vooraf wat een marktconforme huurprijs is.